Over Stichting Rechtopjerecht

Gratis online juridisch advies

Welkom op de site van stichting Recht op je Recht! Sinds 2006 kunt u hier terecht voor geheel vrijblijvend, kosteloos en anoniem juridisch advies. De rechtshulp wordt u aangeboden door universitaire rechtenstudenten, die uw juridische vraag op maat en op vrijwillige basis beantwoorden.

Slide Background

Bestuur

Het bestuur van de Stichting Rechtopjerecht bestaat momenteel uit:

  • - Kelvin Meerkerk: Voorzitter
  • - Jurre van der Woude: Secretaris
  • - Noa Rubingh: Penningmeester
  • - Indy Palm: Algemeen bestuurslid


De bestuursleden stellen zich voor op de Facebook- en LinkedInpagina van de stichting.

Net als de teamleden, verrichten de bestuursleden hun werkzaamheden op vrijwillige basis. Bestuurders ontvangen wel een vergoeding van de door hen in de uitoefening van hun functie gemaakte kosten.

U kunt per e-mail contact opnemen met het bestuur via contact@rechtopjerecht.nl.
Juridische vragen via dit e-mailadres worden niet beantwoord, hiervoor kunt u ons vraagformulier gebruiken.

Onze vrijwilligers kunnen u van advies voorzien op alle rechtsgebieden, hierbij kunt u denken aan:

Arbeidsrecht

Het arbeidsrecht regelt de verhouding tussen een werkgever en een werknemer. U kunt denken aan zaken als ontslag, arbeidsvoorwaarden en arbeidsongevallen.

Huurrecht

Het huurrecht is het deel van het burgerlijk recht dat zich bezighoudt met de huurovereenkomst. Geschillen gaan vaak over het verhuurde object of de huurbetalingen.

Consumentenrecht

Het consumentenrecht dient ter bescherming van de consument, bijvoorbeeld op het gebied van garantie, voorwaarden of oneerlijke handelspraktijken.

Personen- en familierecht

Het personen- en familierecht houdt zich bezig met de hoedanigheid, familiebetrekkingen en bevoegdheden van personen, zoals geboorte, huwelijk en echtscheiding.

Bestuursrecht

In het bestuursrecht staan besluiten van de overheid centraal, zoals besluiten met betrekking tot uitkeringen, het verlenen van vergunningen of handhaving.

Sociale zekerheidsrecht

Het sociale zekerheidsrecht gaat onder meer op in zaken die te maken hebben met uitkeringen wegens arbeidsongeschiktheid, ziekte, pensioen of werkloosheid.

20.000+ Vragen beantwoord
50+ Vrijwilligers

Doelstelling

Het team van Stichting Rechtopjerecht bestaat uit enthousiaste studentvrijwilligers, verspreid over alle Nederlandse universiteiten.

Wij willen door middel van deze website het verkrijgen van persoonlijk rechtsadvies gratis en toegankelijk voor u maken. De studentvrijwilligers zullen hun uiterste best doen om uw vragen zo nauwkeurig mogelijk te behandelen en beantwoorden. Wij kijken dan ook uit naar de door u gestelde vragen.

Geschiedenis

Na een voortraject van een jaar wordt op 20 april 2006 de website Rechtopjerecht.nl geopend. Het team bestaat op dat moment uit 22 studenten van de juridische faculteit aan de Erasmus universiteit te Rotterdam.

Op 6 juli 2006 krijgt de organisatie de rechtsvorm stichting, dit wordt bewerkstelligd in samenwerking met advocatenkantoor Loyens&Loeff. Een samenwerking die enige tijd hiervoor tot stand is gekomen en uiteindelijk zelfs leidt tot een hoofdsponsorschap van Loyens&Loeff.

Nu in 2024 bestaat het team van Rechtopjerecht uit ruim 60 student vrijwilligers die gezamenlijk meer dan 20.000 juridische vragen hebben beantwoord.

Activiteiten en beleid

De primaire activiteit van stichting Rechtopjerecht is het bieden van gratis online juridisch advies. Rechtszoekende personen kunnen via de website van Rechtopjerecht een juridische vraag stellen, die vervolgens door één van onze vrijwilligers wordt beantwoord. De vragen hebben veelal betrekking op het arbeidsrecht, huurrecht, consumentenrecht, personen- en familierecht, bestuursrecht en sociaal zekerheidsrecht.

Onze vrijwilligers zijn opgedeeld in zes teams, waarbij elk team wordt begeleid door twee teamleiders. Op het moment dat er via de website een vraag wordt ontvangen, sturen de teamleiders deze door naar één van de teamleden. Nadat een teamlid een juridisch advies heeft geschreven, wordt dit door de teamleider gecontroleerd en indien nodig aangepast en teruggekoppeld aan dit teamlid. Vervolgens wordt het advies naar de vraagsteller gestuurd.

Naast het geven van gratis online juridisch advies organiseert de stichting jaarlijks kantoorbezoeken bij advocatenkantoren en andere juridisch relevante organisaties en worden er borrels georganiseerd.

Stichting Rechtopjerecht voorziet op deze manier wekelijks tientallen vraagstellers van juridisch advies op maat en biedt daarnaast ambitieuze en gemotiveerde rechtenstudenten een kans om hun communicatieve en juridische vaardigheden in de praktijk toe te passen en verder te ontwikkelen. Door de sociale activiteiten als kantoorbezoeken en borrels worden vrijwilligers op weg geholpen bij het ontwikkelen van hun netwerk en juridische carrière.

Meer informatie over de financiën van Stichting Rechtopjerecht vindt u hier:

Donaties

Onze vrijwilligers besteden meerdere uren aan het beantwoorden van uw vraag. Helpt u ons om u ook in de toekomst van gratis juridisch advies te kunnen blijven voorzien?

Vragen

Indien u een juridische vraag heeft, kunt u contact opnemen via het formulier op onze homepage. Voor sollicitaties of vragen met betrekking tot werken bij ons, kunt u terecht op de Werken bij-pagina.
Voor alle overige vragen kunt u gebruik maken van het contact formulier.